7 lutego 2020 Miejska Biblioteka Publiczna w Jaśle po raz kolejny gościła dietetyczkę Karolinę Panek – z jasielskiego Gabinetu Dietetycznego Bonne Santé, która wygłosiła wykład na temat zaleceń żywieniowych z uwzględnieniem jednostek chorobowych.
Seniorzy mieli okazję przypomnieć sobie zasady racjonalnego odżywiania, które uświadomiły im, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Jego brak pozbawia organizm niezbędnej energii, często powoduje zmęczenie, spadek koncentracji czy ból głowy. Posiłki powinny być właściwie skomponowane, a dzięki temu dobrze zbilansowane. Nie może w nich zabraknąć np.: owoców i warzyw, mleka i jego przetworów, produktów mięsnych i zbożowych oraz jaj i ryb.
Urozmaicajmy posiłki i „odchudzajmy” kuchnię szukając zamienników – zachęcała K. Panek.
Prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Dietetyczka podkreśliła, jak ważna dla naszego organizmu jest woda. Niewystarczająca jej ilość może spowodować wiele zdrowotnych dolegliwości, a nawet chorób. Podpowiedziała, jak zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty i gdzie szukać ich naturalnych źródeł. Zwróciła także uwagę na narastający problem nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje dla organizmu:
Jedzmy posiłki analizując to, co powinno się znaleźć na talerzu. Nadmiar spożywanych kalorii i brak aktywności fizycznej sprzyja tyciu.
Podczas spotkania zostały przedstawione najważniejsze zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych m.in.: w nadciśnieniu, miażdżycy, chorobie refluksowej, zespole jelita drażliwego czy osteoporozie.
Bardzo ważna jest regularność posiłków, dzięki czemu w sposób najbardziej optymalny możemy wykorzystać dostarczoną energię – powiedziała na zakończenie spotkania K. Panek.